Veelgestelde vragen

Hoe ziet een traject bij Jint voor Jeugd eruit?

Wij brengen eerst in kaart wat er speelt én wat jij of jouw gezin wil leren. Dit doen wij in een gesprek. Daarna maken wij een plan. Hierin kiezen wij voor activiteiten waarmee je kunt oefenen en leren. Na een afgesproken periode bespreken we hoe het met je/jullie gaat en wat de behandeling oplevert. Daarna kijken we hoe wij verder gaan.

Moet ik goed kunnen sporten om hulp van jullie te krijgen?

Nee, je hoeft niet goed te kunnen sporten. Samen actief bezig zijn is een manier om te oefenen en te leren. Dit kan door samen te vliegeren, te vissen of te varen. Door te wandelen of buiten een tekening te maken.

Wat leer ik van die activiteiten?

Tijdens de activiteiten gaan wij in gesprek: waar loop jij tegenaan, hoe voel je je en hoe ga je daarmee om? Maar je oefent ook met ander gedrag of andere oplossingen. Dit kun je meteen toepassen en gebruiken. En dat is niet het enige. Het is onze ervaring dat actief bezig zijn een leuke manier is om met jouw of jullie uitdagingen aan de slag te gaan.

Is het altijd buiten?

Wist je dat groen om je heen stress verlaagt? De natuur is daarom onze co-therapeut. Buiten zijn is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Soms gaan we naar binnen toe. Niet omdat het slecht weer is: wel omdat sommige werkvormen binnen beter tot hun recht komen.

Werken jullie ook met dieren?

Ook dieren verlagen stress, helpen om patronen inzichtelijk te maken en te oefenen met nieuw gedrag of grenzen. Waar nodig of gewenst zetten wij dus ook dieren in.

Kan ik ook na school of werk hulp krijgen?

Als het kan houden wij rekening met jouw school of werk. Maar, als we met iedereen na school- of werktijd afspreken, kunnen we niet iedereen helpen. Daarom is het soms nodig om onder school- of werktijd hulp te krijgen. Vind je het lastig om vrij te vragen? Dan helpen wij jou daarbij.

Kan ik zelf een hulpverlener van Jint voor Jeugd uitzoeken?

Nee, we kijken altijd naar welke hulp jij nodig hebt en welke collega daarbij past. Heb je een duidelijke voorkeur voor een hulpverlener? Dan is dat altijd bespreekbaar.

Moet ik de hulp van Jint voor Jeugd zelf betalen?

Nee. De hulp die je van ons krijgt wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Dit betekent dat de verwijzer (huisarts, gebiedsteam of GI) bepaalt dat jij hulp nodig hebt. De gemeente waarin je woont betaalt deze hulp. Jij hebt dus zelf geen kosten. Soms wordt hulp niet via de Jeugdwet geregeld. Dan kiezen mensen ervoor om dit zelf te betalen.

Komen jullie bij mij of moet ik ergens naar toe?

Vaak halen we je thuis of van school op. Daarna gaan we op pad. Soms vinden de afspraken plaats op een andere afgesproken plek of onze locatie in Grou.

Ik ben bij jullie een traject gestart, maar ik wil niet meer verder. Wat nu?

We spreken altijd een proefperiode af. Hierin ervaren we samen of onze hulp bij jou past. Ook na de proefperiode bespreken we hoe jij het traject ervaart. In overleg kunnen we besluiten om te stoppen.

Wat als mijn ouders vinden dat ik hulp nodig heb, maar ik zelf dat niet vind?

Het is belangrijk dat jij gemotiveerd bent om met ons aan de slag te gaan. En ja, het is best lastig om hulp te krijgen. Daarom gaan we eerst altijd in gesprek met jou. Om te kijken hoe jij erin staat en waarin jij wilt investeren.

Als we als gezin behandeling krijgen, moet dan iedereen mee?

Jazeker. Als wij met een gezin op pad zijn, is ons uitgangspunt dat iedereen erbij hoort en meedoet. We bieden ook trajecten waarin we met combinaties van gezinsleden op pad zijn. Bijvoorbeeld vader en zoon. Dit hangt af van wat jullie nodig hebben en wat wij samen willen bereiken.

Hoe kan ik me bij jullie aanmelden?

Aanmelden kan door ons te bellen of op onze website jouw contactgegevens achter te laten. We nemen daarna contact met je op. Het is belangrijk dat er contact is met de gemeente of de huisarts als jullie willen dat de behandeling wordt betaald.